Stilijanidis: Evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju lažni navodi da je Tesla Hrvat

0
423

Evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju lažni navodi napisani na zvaničnom sajtu EU da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, poručio je iz Atine Stelijos Stilijanidis u otvorenom pismu.

“Opšte je poznato da je otac Tesle bio srpski pravoslavni sveštenik i da mu je porodica nastradala od strane nacističke NDH”, istakao je Stilijanidis.

On je poručio da je dužnost svih da očuvaju i poštuju zajedničke evropske vrijednosti i principe.

Ako je na zvaničnom sajtu EU navedeno da je Tesla čuveni hrvatski naučnik – postavlja se pitanje da li bi neko mogao da u pitanje dovede i ospori i grčko porijeklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći dio života proveo van današnje Grčke, poručio je Stilijanidis u pismu koje prenosi RTS.

On je naveo da je sa ogromnim i neprijatnim iznaneđenjem primijetio, a nakon što mu je to prenijela kćerka koja je učenik osnovne škole i koristi sajt EU za obrazovne potrebe, da je na ovom sajtu veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla lažno predstavljen kao Hrvat.

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta EU, na kojem djeca mogu da saznaju zanimljivosti o zemljama članicama EU, u odjeljku posvećenom Hrvatskoj navedeno je da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik.

Djeca, koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj, moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju geografsku poziciju te zemlje, ali i to da je “Tesla bio čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke”.

Jedan od najvećih svjetskih naučnika Srbin Nikola Tesla rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika u selu Smiljanu u Lici u Austrougarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske.

U svjetskim biografijama se o njemu obično govori kao Amerikancu srpskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

/Srna/

PODIJELI