Štraheu u partiji prijete suspendovanjem

0
333

Loš rezultat na prijevremenim izborima u Austriji izazvao je buru u Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), u kojoj se zahtijeva suspendovanje doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, kojem se pripisuje krivica za gubitak na glasanju.

“U utorak će biti donijeta odluka o suspendovanju Štrahea”, najavio je šef FPO u pokrajini Gornja Austrija Manfred Haimbuher.

On nije želio da komentariše da li bi moglo doći i do potpunog isključenja Štrahea iz stranke.

Haimbuher je rekao da nema alternative za Strahea osim da ga suspenduju.

“Neophodna nam je reforma partije, kako bismo postali u potpunosti stranka desnice, kao što smo u Gornjoj Austriji”, poručio je on.

Štrahe, koji je krajem maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije nakon korupcionaške afere “Ibica”, najavio je, međutim, pred sastanak predsjedništva FPO konferenciju za štampu na kojoj će iznijeti “ličnu izjavu”.

Za sada je nejasno šta bi mogao da kaže, a pretpostavka je da želi da preduprijedi partijska tijela i sam izađe iz stranke.

Moglo bi, kako se očekuje, doći i do obračuna sa strankom.

Štrahea su poslije izbora kritikovali brojni funkcioneri stranke zbog afere “Ibica”, ali i dok je bio na vlasti kritikovali su ga zbog trošenja partijskog novca u privatne svrhe to, kako se ispostavilo, tokom predizborne kampanje.

Te afere nanele su veliku štetu FPO, koja je ostvarila jedan od najlošijih rezultata.

(Tanjug)

PODIJELI