Suđenje za 11. septembar počinje 2021. godine

0
362
Navodni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine Halid Šeik Mohamed i još četiri muškarca iz zatvora u Gvantanamu biće konačno izvedeni pred sud 2021. godine, skoro dvije decenije poslije razornog napada “Al kaide”, piše “Njujork tajms”.
Teroristički napad na Njujork, 11.septembar 2001.godineFoto: APVojni sudija iz baze američke mornarice u Gvantanamu odredio je za početak suđenja datum 11. januar 2021. godine, navodi list.

Ovaj datum upisao je sudija Šejn Koen u raspored rada u okviru pripremnih aktivnosti za suđenje, piše list, a prenosi AFP.

Za djela koja se optuženima stavljaju na teret može biti izrečena smrtna kazna.

Ova petorica muškaraca biće prvi kojima će se suditi pred vojnim komisijama osnovanim za lica uhvaćena u okviru “rata protiv terorizma”, koja su potom poslata u zatvor u Gvantanamu.

U napadima otetim avionima 11. septembra 2001. godine ubijeno je 2.976 ljudi u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji.

Pomenuti Mohamed, Valid bin Ataš, Ramzi Binalšib, Ali Abd el Aziz i Mustafa el Havsavi optuženi su za planiranje i učešće u zavjeri koju je skovao lider “Al kaide” Osama bin Laden o otmici četiri aviona i njihovom obaranju na zgrade Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i Pentagona u Vašingtonu.

Njih petorica su formalno optuženi 2012. godine za zavjeru, napad na civile, ubistvo protivno ratnom pravu, otmicu aviona i terorizam.

Mohamed, Pakistanac za koga se vjeruje da ima oko 54 godine, je ključna figura u ovom suđenju. On je optužen da je glavni organizator napada 11. septembra 2001. godine.

On je uhvaćen u Pakistanu 2003. godine.

PODIJELI