Sukobi, suzavac, požari i pljačke tokom protesta u SAD

0
459

Policija i demonstranti ponovo su se, drugu noć zaredom, sukobili u Mineapolisu tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedjeljak za vrijeme policijskog privođenja u tom gradu.

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu demonstrante, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim objektima.

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem, prenosi Rojters.

Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Džejkob Frej pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca, koji se na video-snimku vidi kako drži koljeno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može da diše i preminuo u policijskom pritvoru.

Stotine učesnika protesta, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice oko policijske stanice u srijedu uveče, nedaleko od mjesta na kojem je Flojd uhapšen, uzvikujući “Nema pravde, nema mira” i “Ne mogu da dišem”, a tokom noći njihov broj se povećao na više hiljada.

Na televizijskim snimcima, napravljenim iz helikoptera, vidi se kako desetine ljudi pljačka prodavnicu Target i istrčava iz nje s odjećom i kolicima za kupovinu, punim robe.

U nekoliko preduzeća, uključujući prodavnicu automobilskih dijelova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su oni podmetnuti.

Mediji su prenijeli da je manji protest, koji je mirno protekao, održan u predgrađu, ispred kuće jednog od policajaca.

Predsjednik SAD Donald Tramp naveo je na Twitteru da je pozvao Federalni istražni biro (FBI) da ubrza istragu dodajući da cijeni rad lokalnih policijskih snaga.

Policija je i juče, tokom protesta nekoliko stotina građana zbog smrti Flojda, upotrijebila suzavac.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: “Ne mogu da dišem” i “Podigao sam ruke, nemoj da pucaš”.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umiješana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video-snimak intervencije na kojem se vidi policajac bijelac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedjeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji dio patrolnog vozila.

Posvjedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je prenio da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koljeno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: “Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čovječe”, zabilježeno je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čovjeka, koji je preminuo poslije policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

/Tanjug/

PODIJELI