Švajcarski lovci ispratili avion delegacije Rusije do Francuske

0
284

Dva lovca vazduhoplovnih snaga Švajcarske nekoliko minuta su pratila avion kompanije “Rosija Ejrlajns” na letu od Moskve do Marselja, a u kojem su se nalazili članovi ruske delegacije koja se uputila ka Francuskoj kako bi prisustvovala pregovorima predsjednika Vladimira Putina i Emanuela Makrona.

Kako navodi TASS, u Iljušinu II-96 nalazili su se i portparol i savjetnik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov i Jurij Ušakov, kao i grupa novinara.

Kada je avion ušao u vazdušni prostor Švajcarske, dva lovca približila su mu se, po jedan sa svake strane, na nadmorskoj visini od 10,6 kilometara.

Oni su se naizmjenično približavali ruskom avionu i u pojedinim momentima letjeli su na samo nekoliko metara udaljenosti od njegovih krila.

Lovci su pratili avion sve do granice sa Francuskom.

Predsjednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, sastaće se danas na jugu Francuske kako bi razgovarali o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, ali i kako bi pokušali da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Makron je pozvao Putina u svoju ljetnju rezidenciju, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali, na sastanak i večeru, samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp.

PODIJELI