Švedski kralj ukinuo kraljevski status za petoro unučadi

0
467

Švedski kralj Karl Gustav smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreskih obveznika odlukom da ukine status kraljveskog visočanstva za petoro svojih unuka.

Kako je saopšteno, kraljevi unuci će zadržati titule princ ili princeza i vojvoda ili vojvotkinja, ali neće obavljati kraljevske dužnosti, prenosi “CNN”.

“BBC” navodi da ova odluka znači da unuci Karla Gustava, starosti od jedne do pet godina, više neće primati godišnji “džeparac”, apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta.

Odluka se ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princeze Viktorije, na princezu Estelu i njenog mlađeg brata, princa Oskara.

Roditelji petoro djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija, kao i princeza Madlen i njen suprug Kristofer O'Nil, pozdravili su kraljevu odluku na društvenim mrežama.

Princeza Madlen napisala je na Instagramu da ova promjena “daje priliku djeci da oblikuju sopstvene živote kao privatne osobe”.

Njen brat, princ Karl Filip, napisao je na toj društvenoj mreži da njegova djeca sada imaju mogućnost “slobodnijih izbora u životu”.

Švedska kraljevska porodica postala je 1980. godine prva koja je promijenila pravila nasljeđivanja, tako da je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na pol.

(Tanjug)

PODIJELI