Svjetski savez crkava uputio apel Erdoganu

0
377

Svjetski savez crkava pozvao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da preinači odluku od pretvaranju Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

Savjet, u čiji sastav ulazi 350 crkava kao članica i koja zastupa više od 500 miliona hrišćana, naveo je u pismu Erdoganu da je ovaj potez “posijao razdor”.

U pismu generalnog sekretara Joana Sauke se navodi da Savjet izražava “bol i užasnutost”.

– Ponovnim pretvaranjem Aja Sofije u džamiju vi ste tu pozitivnost otvorene Turske pretvorili u isključenje i razdor – navodi se u pismu.

Istaknuto je da će ta odluka sigurno stvoriti nesigurnosti, sumnje, nepovjerenje i potkopati sve napore da Savjet okupi ljude različitih vjera zajedno za stolom dijaloga i saradnje.

– U interesu promovisanja uzajamnog razumijevanja, poštovanja, dijaloga i saradnje i izbjegavanja podstrekavanja starih animoziteta i podjela mi apelujemo na vas da preispitate i revidirate svoju odluku – navodi se u pismu.

Aja Sofija je na listi svjetske baštine UNESCO-a od 1934. godine.

Erdogan je svoju odluku saopštio nakon odluke suda kojom se poništava status muzeja Aja Sofije.

Aja Sofija izgrađena je prije 1 500 godina kao pravoslavni hram, ali je pretvorena u džamiju nakon osvajanja Otomanskog carsta 1453. godine.

Po naredbi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne sekularne Turske, Aja Sofija je pretvorena u muzej.

Vjerske ceremonije su od tada zabranjene u Aja Sofiji, ali su neke muslimanske grupe stalno tražile da se dozvoli molitva.

SRNA

PODIJELI