SZO ažurira uputstvo za liječenje Kovid-19

0
416

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će obnoviti svoje smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od Kovid-19 radi odslikavanja rezultata kliničkog testiranja koji su pokazali da jeftin steroid deksametazon može pomoći teže oboljelim osobama.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenim danas, deksametazon koji je u upotrebi od šezdesetih godina prošlog vijeka radi smanjenja upale kod oboljenja poput artritisa, smanjio je stopu smrtnosti među najteže oboljelim pacijentima od kovid-19 primljenim u bolnicu.

Kliničko uputstvo SZO za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona usmjereno je na ljekare i druge zdravstvene profesionalce i teži upotrebi posljednjih podataka radi njihovog informisanja kako na najbolji način da riješe sve faze oboljenja.

Rezultati istraživanja upotrebe deksametazona su preliminarni, ali istraživači sugerišu da bi lijek odmah trebao postati standardna briga za najteže oboljele pacijente.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, za pacijente na respiratorima, liječenjem je smanjena stopa smrtnosti za trećinu, a kod pacijenata koji primaju samo kiseonik smrtnost je smanjena za petinu.

Korisnost lijeka utvrđena je samo kod teže oboljelih pacijenata od kovid-19 i nisu posmatrani oboljeli sa blažim simptomima.

– Ovo je prvi tretman čiji rezultati pokazuju smanjenje smrtnosti kod pacijenata sa Kovid-19 kojima je potreban kiseonik ili respirator – naglasio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

/Srna/

PODIJELI