SZO: Epidemiološka situacija u SAD šokantna

0
310

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je da je epidemiološka situacija u SAD šokantna, imajući u vidu stanje u kojem se nalazi zdravstveni sistem.

Direktor odjeljenja za vanredne situacija pri SZO Majk Rajan ukazao je da je trećina oboljelih u svijetu u SAD.

“Epidemija u SAD je nemilosrdna, svuda je raširena. Iskreno rečeno, šokantan je podatak da svakog minuta u Americi umiru jedna ili dvije osobe, a govorimo o zemlji s jakim zdravstvenim sistemom i neviđenim tehnološkim kapacitetima”, rekao je Rajan, a prenosi Glas Amerike.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da tek treba da stupi u kontakt s tranzicionim timom izabranog predsjednika Džoa Bajdena. Trampova administracija je najavila da će izaći iz SZO jer je “suviše zavisna od Kine i korumpirana”, a Bajden je iskazao interesovanje da tu odluku promijeni.

Vodeći američki infektolog Entoni Fauči je upozorio da će se desiti “talas preko talasa” ako Amerikanci nastave da putuju tokom praznika.

“Ako ne budemo poštovali preporuke, moguće je da će situacija biti veoma loša sredinom januara. Ne samo u Njujorku, nego i u svim drugim gradovima”, rekao je Fauči na konferenciji za novinare sa guvernerom države Njujork Endrjuom Kuomom.

/Tanjug/

PODIJELI