“SZO nas ne voli, predlažu nam karantin, čak i policijski čas”

0
315

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je Bjelorusiji da preduzme oštrije mjere u borbi protiv širenja virusa korona – da uvede karantin u zemlji, a možda i policijski čas, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“Oni (eksperti SZO) nas baš i ne vole. To je međunarodna organizacija u kojoj uvijek ima dosta politike. Išli su svuda, čak i u bolnička odjeljenja, što nisam očekivao. Dali su nam brojne savjete, čak su predložili karantin, pa i policijski čas. Kao što stručnjaci kažu: vlast ne laže. Kako jeste, tako i govore”, izjavio je Lukašenko.

Bjelorusija se s virusom korona bori lokalno. Ministarstvo zdravlja te zemlje isticalo je da vlasti preduzimaju mjere za identifikovanje pacijenata s virusom korona i onih s kojima su bili u kontaktu, a oboljeli i kontakti prvog ili drugog reda su izolovani.

Lukašenko je ranije rekao da je Ministarstvo zdravlja predložilo da se zemlja “direktno” bori protiv širenja COVID-19, ali da Bjelorusija nema dovoljno sredstava za to.

Podsjetimo, u Bjelorusiji nije uveden karantin. Eksperti SZO bili su u Bjelorusiji od 8. do 11. aprila na poziv Lukašenka, kako bi procijenili situaciju sa virusom korona. Misija je preporučila ovoj zemlji da pooštri mjere po pitanju fizičkog distanciranja građana, kao i da otkaže sportske i druge javne događaje.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije COVID-19 za pandemiju.

Ministarstvo zdravlja Bjelorusije u ponedjeljak je saopštilo da je u zemlji registrovano 6.264 slučaja zaraženih virusom korona, a da je 51 osoba preminula.

(Sputniknes.com)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here