Talibani istakli zastavu u dolini Pandžšir, otpor negira poraz

0
366

Talibani su istakli svoju zastavu ispred guvernerove kancelarije u Pandžširu, pokrajini koja se odupirala njihovoj vlasti, nakon što su objavili da je ona osvojena.

Stotine Avganistanaca izašle su u ponedjeljak na ulice u prijestonici Kabulu i u Mazar-i-Šarifu, protestujući zbog talibanske vladavine i u znak podrške pokretu otpora u Panširu koji vodi Ahmad Masud, prenosi Al Arabija.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju grupe ljudi koje marširaju ulicama i skandiraju “smrt Talibanima, živio Avganistan”.

Pandžšir je bio posljednji dio Avganistana gdje talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu djeluje anti-talibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF) koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda.

Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obje strane, talibani su u ponedjeljak proglasili pobjedu, dok snage otpora negiraju poraz.

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare saopštio je da su snage otpora dale “negativne odgovore” kada su talibani pokušali da pregovaraju, dodajući da nisu zabilježene nikakve civilne žrtve prilikom preuzimanja Pandžšira.

Masud je objavio audio poruku u kojoj je pozvao na “nacionalni ustanak” i optužio talibane da koriste “strane plaćenike”, a obećao da će NRF nastaviti borbu.

Mjesto gdje se trenutno nalaze vođa otpora Masud i Amrulah Saleh, bivši potpredsjednik Avganistana koji se pridružio njegovim snagama nakon pada Kabula, nije trenutno poznato.

Saleh se proglasio vršiocem dužnosti nakon što je predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje nakon preuzimanja vlasti od strane talibana 15. avgusta.

PODIJELI