Talibani: Ponovo će biti pogubljenja i amputacija ruku

0
376

Mula Norudin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni pokretač strogog tumačenja islamskog zakona u vrijeme posljednje talibanske vladavine Avganistanom krajem 1990-ih godina, rekao je da će ovaj tvrdokorni pokret ponovo vršiti pogubljenja i amputacije ruku, mada možda ne u javnosti.

U intervjuu za AP, Turabi je odbacio zgražavanje zbog pogubljenja koje su talibani vršili u prošlosti, koja su se ponekad događala pred gomilom ljudi na stadionu i upozorio svijet da se ne miješa u djelovanje novih vladara Avganistana.

“Svi su nas kritikovali zbog kazni na stadionu, ali mi nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama”, rekao je Turabi.

“Niko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebalo da budu. Sljedićemo islam i usvojićemo zakone zasnovane na Kuranu”, istakao je on.

Turabijevi komentari ukazuju na to da lideri grupe ostaju duboko konzervativni, iako prihvataju tehnološke promjene, poput videa i mobilnih telefona, navodi AP.

On je kazao da će sudije, uključujući i žene, suditi u predmetima, ali da će osnova avganistanskih zakona biti Kuran.

“Odsjecanje ruku je veoma potrebno radi bezbjednosti”, naglasio je Turabi, rekavši da je takva vrsta kažnjavanja imala odvraćajući efekat.

On je dodao i da kabinet proučava da li će kazne biti javno izvršavane ili će biti “razvijena ta politika”.

Posljednjih dana u Kabulu talibanski borci obnovili su kaznu koju su obično koristili u prošlosti za ljude optužene za sitnu krađu, a to je da ih osramote.

Najmanje dva puta u posljednjih nedjelju dana, muškarci iz Kabula bili su smještani u zadnjem dijelu kamioneta, vezanih ruku, i voženi da bi bili poniženi.

U jednom slučaju, njihova lica su bila ofarbana kako bi ih označili kao lopove.

U drugom slučaju im je ustajali hleb visio na vratu ili su im njime punili usta.

Ne zna se tačno koje zločine su oni počinili.

PODIJELI