Talibani zabranili emitovanje serija sa ženskim likovima

0
46
FILE - In this Aug. 19, 2021 file photo, Taliban fighters display their flag on patrol in Kabul, Afghanistan. When U.S. President Joe Biden took office early this year, Western allies were falling over themselves to welcome and praise him and hail a new era in trans-Atlantic cooperation. The collapse of Kabul certainly put a stop to that. Even some of his biggest fans are now churning out criticism. (AP Photo/Rahmat Gul, File)

Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su emitovanje serija u kojima glume žene, u okviru novih strogih pravila u toj zemlji.

Žene novinari i voditelji moraće da nose maramu ili bilo koji drugi dio odjeće koji prekriva glavu.

Novinari tvrde da su pojedina pravila nejasna i podložna tumačenju.

Posljednja pravila uključuju zabranu filmova za čiji se sadržaj smatra da je protiv islamskog zakona i avganistanskih vrijednosti, kao i zabranu komedija koje vrijeđaju religiju ili su uvredljive za Avganistance, piše BBC.

Avganistanski televizijski kanali uglavnom emituju strane filmove, sa ženskim likovima, a talibani smatraju da ne treba emitovati filmove koji promovišu “strane vrijednosti”.

Član organizacije koja zastupa novinare u Avganistanu Hudžatulah Mudžadedi izjavio je da su nova pravila bila neočekivana i da neka od njih nisu praktična, te da će pojedini emiteri morati da prestanu sa radom ukoliko se ona sprovedu.

PODIJELI