Tedros: Vakcina neće zaustaviti virus

0
379

Sama vakcina protiv kovida 19 neće biti dovoljna da se zaustavi pandemija, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.
Tedros Adanom GebrejesusFoto: REUTERS

Pandemija traje već mjesecima, zaraženo je više od 54 miliona ljudi, a od posljedica zaraženosti preminulo je 1,3 miliona.

– Vakcina će dopuniti druga sredstva koja imamo, neće ih zamijeniti. Ona sama neće zaustaviti pandemiju – rekao je Tedros.

Podaci SZO za subotu, 14. novembar, pokazali su da je u 24 časa zabilježeno 660.905 slučajeva zaraze.

Organizacija je dan ranije registrovala 645.410 slučajeva zaraze, a oba broja su veća od ranijeg rekorda zabilježenog 7. novembra, kada je za jedan dan potvrđeno 610.013 slučajeva zaraze.

Tedros je istakao da će pristup vakcini u početku biti ograničen, te da će prioritet imati zdravstveni radnici, starije osobe i drugi ugroženi članovi društva, javio je AFP.

– To će, nadamo se, smanjiti broj smrtnih slučajeva i omogućiti zdravstvenim sistemima da se izbore – naglasio je Tedros.

Generalni sekretar SZO je upozorio da će i poslije toga biti dovoljno prostora za kretanje virusa, te da je neophodno da se nastavi sa praćenjem, ljudi će morati da se testiraju, odlaze u samoizolaciju i da se liječe, a nastaviće se i praćenje kontakata.

Tedros je dodao da će i dalje biti potrebna briga o pojedincima.

PODIJELI