Tokom proteklih godina više spektakularnih pljački u Evropi

0
340

Njemačka policija potvrdila je da je jutros opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrijednosti s početka 18. vijeka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

AP tim povodim navodi da je u Evropi proteklih godina bilo nekoliko spektakularnih krađa.

Tako su lane u julu, u pljački izvedenoj tokom dana, lopovi u Švedskoj razbili staklene kutije u katedrali i ukrali kraljevsko blago iz 17. veka, koje je procjenjeno na 65 miliona kruna (sedam miliona dolara).

Pobjegli su ukradenim biciklima, a zatim motornim čamcem.

Dvije krune i kugla kasnije su otkrivene u kanti za smeće sjeverno od Stokholma.

Za krađu su osuđena i zatvorena dva muškarca.

U januaru 2018. lopovi su ukrali dragocjene indijske dragulje iz čuvene kolekcije Al Tani, koji su bili izloženi u Duždevoj palati u Veneciji, uključujući privezak sa 10-karatnim dijamantom.

Na snimcima se vidi da je jedan od lopova mirno otvorio kutiju, izvadio dragulje i pobjegao.

Policija je saopštila da je alarm aktiviran samo minut kasnije, ali je to lopovima bilo dovoljno da pobjegnu.

Hrvatska policija kasnije je uhapsila četvoricu osumnjičenih, od kojih se za jednog vjerovalo da je povezan sa nekoliko glavnih pljačkaša u Evropi i zloglasnu, multinacionalnu grupu “Pink panter”.

Provalnici su u martu 2017. godine provalili u berlinski muzej Bode i otišli sa kanadskim zlatnikom teškim 100 kilograma, poznatom kao “veliki javorov list””.

Veruje se da su osumnjičeni razbili zaštitni kovčeg i zatim uspjeli da podignu zlatnik kroz prozor muzeja i pobjegnu.

Oni su kasnije isjekli zlatnik, vrijedan oko 3,75 miliona evra i prodavali ga u komadima.

Četvorici muškaraca trenutno se sudi za taj slučaj – trojici za pljačku i četvrtom, radniku obezbeđenja u muzeju, da im je pomagao. Oni negiraju optužbe.

Dvije slike Vinsenta van Goga ponovo su izložene u Amsterdamu 2017. godine – više od 14 godina nakon što su ih lopovi ukrali sa zidova Muzeja Van Gog tokom noćnog upada.

Italijanska policija otkrila je slike “Pogled na more kod Ševeningena” i “Kongregacija koja napušta reformisanu crkvu u Nuenenu ””, tokom racije koja je imala za metu italijanske mafijaše.

balkan

PODIJELI