Tramp kritkovao Mej, neće imati posla sa britanskim ambasadorom u SAD

0
253

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je da “neće više imati posla” sa britanskim ambasadorom u SAD Kimom Derokom koji je, kako su prenijeli mediji, ocijenio da je Trampova administracija disfunkcionalna, nespretna i nesposobna.

“Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim”, naveo je Tramp u ponedjeljak na Tviteru.

On je, u okviru iste objave, kritikovao britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da je dobra vijest za Veliku Britaniju što će uskoro imati novog premijera.

Tramp je naglasio da je uživao u posjeti toj zemlji prošlog mjeseca, ali da ga je najviše impresionirala britanska kraljica Elizabeta Druga.

“Bio sam veoma kritičan o načinu na koji su Velika Britanija i premijerka Tereza Mej rukovale Bregzitom. Kakav nered su ona i njeni predstavnici napravili. Rekao sam joj kako bi to trebalo da bude urađeno, ali je ona odlučila da ide drugim putem”, naveo je Tramp.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD Kim Derok rekao da je administracija predsjednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala vjerovatnoća da će se poboljšati.

Dokumenta koja je nedavno objavio “Mejl on Sandej” sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

“Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna”, napisao je Derok u jednom od nizu procurjelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

Derok je Trampa opisao kao nesposobnog i disfunkcionalnog lidera koji zrači nesigurnošću i čiji mandat se može “srušiti i zapaliti” u svakom trenutku.

Takođe je ismijavao “miks činjenica i fikcije” koje Tramp koristi na skupovima kako bi raspalio narod.

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja “štetno ponašanje” i da javnost očekuje do diplomata pruži iskrene procjene politike u zemlji gdje službuje.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here