Tramp: Moglo bi da premine 100.000 ljudi u SAD

0
404

Američki predsjednik Donald Tramp prvi put je u priznao da bi u SAD od virusa korona moglo da umre 100.000 ili više ljudi, ocijenivši da ukoliko broj smrtnih slučajeva ostane 100.000 ili bude manji, to znači da je urađen “jako dobar posao”.

Tramp je te procjene iznio komentarišući navode američkog stručnjaka za infektivne bolesti Entonija Faučija, koji je rekao da bi 100.000 ili više Amerikanaca moglo da premine od posljedica virusa, prenosi CNN.

Tramp je tokom konferencije za novinare rekao da je primio “najtačniju” ili “najsveobuhvatniju” studiju o potencijalnoj stopi smrtnosti od Covida-19.

On je dodao da bi moglo da premine 2,2 miliona ljudi, “ako ne radimo ono što radimo”.

“Ako možemo da spustimo taj broj na 100.000, to je užasan broj, možda čak i manje, svi mi, svi zajedno uradili smo jako dobar posao”, rekao je Tramp.

Tramp je istakao da bi stopa smrtnosti u SAD, koja se udvostručila u periodu od četvrtka do nedjelje, mogla da dostigne vrhunac u roku od dvije nedjelje, a da bi situacija mogla da se smiri do 1. juna.

Predsjednik SAD je odlučio da produži preporuku socijalnog distanciranja širom zemlje za 30 dana, nakon što su stručnjaci upozorili na opasnost od širenja korona virusa.

Početnih 15 dana preporučenog socijalnog distanciranja ističe danas.

tanjug

PODIJELI