Tramp pisao Erdoganu: Ne budi “opasan momak”, pamtiće te kao đavola

0
360
Američki predsjednik Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude riješena na human način, u istoriji ostati “upamćen kao đavo”.

Na početku kratkog pisma, koje je na Tviteru objavila novinarka medijske kuće Foks Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu “dobar dogovor”.

– Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to – naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i prujeti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Tramp u pismu ističe da je teško radio da bi riješio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svijet.

Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.

– On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali – navodi američki predsjednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.

– Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite opasan momak. Ne budite ludi – zaključio je Tramp.

PODIJELI