Tramp posjetio preživjele i spasioce u El Pasu

0
300

Predsjednik SAD Donald Tramp posjetio je radnike službe za vanredne situacije i preživjele poslije pucnjave u El Pasu u Teksasu, jednom od dva grada u kojima je prošlog vikenda ubijena ukupno 31 osoba.

Meta napada bili su ljudi hispano porijekla, zbog čega postoji sumnja da je ovo bio zločin iz mržnje. Napadač je u El Pasu ubio 22 osobe u subotu, 3. avgusta.

Trampa i njegovu suprugu Melaniju na aerodromu su dočekali guverner Teksasa Greg Abot i gradonačelnik El Pasa Di Margo, a par je potom proveo sat vremena u Univerzitetskom medicinskom centru u razgovoru sa osobljem i žrtvama.

Potom su obišli gradski centar za vanredne situacije.

Pojedini demonstranti su duž rute kojom je Tramp prošao držali transparente sa porukama “Idi kući. Ovdje nisi dobrodošao” i “Trampova mržnja i rasizam nisu dobrodošli ovdje”.

Tramp, koji je i sam bio optužen za podsticanje mržnje prema hispano ljudima, došao je u Teksas iz Ohaja, gdje je posjetio preživjele pucnjave u kojoj je ubijeno devet ljudi, prenio je BBC.

Tramp je prije polaska u Vašington rekao da je zabrinut zbog “rasta bilo koje grupe sklone mržnji, bilo da je riječ o bijelim supremistima ili bilo kojim drugim supremistima”.

Član Kongresa iz El Pasa Veronika Eskobar, koja je iz Demokratske stranke, odbila je da se sastane sa njim rekavši da su “rasističke i odvratne riječi i djela” nanijeli bol njenoj zajednici i zemlji.

Zvaničnici vjeruju da je osumnjičeni napadač u El Pasu autor poruke ostavljene na internetu u kojoj se kaže da je “ovaj napad odgovor na hispano invaziju na Teksas”.

Izraz “invazija” ranije je koristio Tramp da bi opisao stanje na američko-meksičkoj granici.

Napadač iz El Pasa Patrik Krusijus je uhapšen i optužen za prvostepeno ubistvo, a napadač iz Dejtona Konor Bets ubijen je tokom policijske interevencije.

Policija još nije utvrdila motiv napada u Dejtonu, ali je saopštila da je pronašla dokaz da je “napadač istraživao nasilne ideologije”.

Zdravstveni profesionalnici kritikovali su pokušaje Trampa i ostalih da pucnjave dovedu u vezu sa mentalnim bolestima.

Predsjednik SAD juče je izjavio da “ne želi oružje u rukama bolesnika” i da se zalaže za detaljne provjere potencijalnih kupaca naoružanja.

(Srna)

PODIJELI