Trampa od impičmenta spasila njegova “ljuta protivnica”

0
209

Demokratski kongresmen iz Teksasa Al Grin podnio je Kongresu zahtjev za glasanje o rezoluciji o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je taj prijedlog odbačen.

Povod su Trampove uvrede na račun nekoliko demokratskih kongresmenki imigrantskog porijekla.

Međutim, demokratska predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, koja je izjavila da će taj zahtjev biti obustavljen, to je i učinila i Predstavnički dom Kongresa SAD ubjedljivom većinom odbacio je predlog za impičment.

Pelosi inače važi za “ljutog neprijatelja” američkog predsjednika.

Glasanje je prikazalo koliko su demokrate podijeljene po pitanju pokušaja da se Tramp ukloni prije izbora 2020.

Prijedlog teksaškog demokrate Ala Grina je odbačen sa 332 glasa dok je 95 kongresmena glasalo za impičment, a protiv predloženih mjera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše AP, da je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata, bila uspješna u naporima da spriječi pokušaj impičmenta prije pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smjenu predsjednika.

“Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav”, rekao je Grin poslije glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv impičmenta.

“Ovo je jedino što su oni htjeli da urade još od dana izbora”, rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Tramp je pokušaj impičmenta nazvao “najsmešnijim projektom u koji je ikada bio uključen”.

On je rekao da je “ogromna većina protiv impičmenta završetak te priče” i pozvao demokrate da se “vrate poslu”.

AP navodi da novije ankete pokazuju da se većina građana protivi impičmentu, a čak i kad bi Predstavnički dom izglasao impičment, što je jednako podizanju optužnice, Tramp bi na sudjenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobodjen optužbi.

Kongresmen Grin je predlog za impičment podneo zbog Trampovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se “vrate u svoje zemlje”.

Poslanice Aleksandrija Okazio-Kortes, Ajana Presli, Ilhan Omar i Rašida Tlaib su pripadnice manjina, ali sve imaju američko državljanstvo i samo Omar nije rođena u SAD.

Grin je u zahtjevu naveo da je Tramp iznio “rasističke uvrede” na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsjednik, prenio je AP.

Pelosi i drugi demokratski lideri, međutim, smatrali su da bi samo glasanje o takvoj rezoluciji bilo nepotrebno, opasno i razdiruće u inače “ranjivom” Kongresu.

Pelosi je odmah navela da će odbor demokrata u Kongresu obustaviti Grinovu rezoluciju.

“Odmah ćemo se toga osloboditi”, rekla je Pelosi novinarima.

Trampove opaske su u javnosti naišle na oštre osude za rasizam i ksenofobiju. I sama Nensi Pelosi je u jednom trenutku izjavila da predsednik hoće da “Ameriku ponovo učini bijelom”.

Takođe, u više navrata je oštro kritikovala Trampa, s kojim je ulazila u sukob, što putem društvenih mreća, što putem medija.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here