Trampov potez doveo svijet na korak od rata

0
447
Ubistvo vodećeg iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u Iraku smatra se prekretnicom i najavom eksalacije sukoba Irana i SAD i izvjesno je da će uslijediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika vjeruju da je riječ o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011, prenose svetski mediji.

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu “po nalogu predsjednika” Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

– Ovaj udar je imao za cilj odvraćanje Irana od budućih planova napada. SAD će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake da zaštite naš narod i naše interese svuda u svijetu – navodi se u saopštenju Pentagona.

Osim Sulejmanija, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, u napadu je ubijen i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Pogrešan potez Trampa

Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije.

– Predsjednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat – izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malej, prenosi Dojče vele.

Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Tviteru ocijenio je da je napad u suštini objava rata oružanim snagama Irana i Iraka.

– Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste region – napisao je Marandi.

Stručnjak za Iran Filip Smit sa vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, predviđa da će ubistvo generala imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011. i lidera IS Abu Bakra al Bagdadija prošle godine.

Iranski zvaničnici osudili su ubistvo generala Revolucionarne garde tokom napada, a predsjednik Hasan Rohani poručio je da će Iran ostati odlučan u namjeri da se odupre Sjedinjenim Državama.

– Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrijednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti – rekao je Rohani.

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma, a ajatolah Ali Hamnei je zapretio osvetom.

– Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma – napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde.

telegraf.rs

PODIJELI