Traže se dobrovoljci koji će se zaraziti virusom korona

0
101

Za prvo medicinsko ispitivanje na svijetu u kojem je dozvoljeno namjerno izlaganje ispitanika virusu korona traže se dobrovoljci radi razvoja boljih vakcina.

Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri mjeseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja virusa korona na ljudima.

Njegova prva faza, koja još uvijek traje, usredsređena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imuni odgovor potreban da se spriječi zaraza, objavljeno je u saopštenju.

Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja osigurava da oko polovina ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi kovid.

Zatim planiraju da izlože dobrovoljce – sve prethodno prirodno zaražene ili vakcinisane – toj dozi izvorne varijante virusa kako bi utvrdili koji su nivoi antitela ili imunih T-ćelija potrebni za sprečavanje infekcije.

“To je imuni odgovor koji tada treba podstaći novom vakcinom”, rekla je Helen Makšejn, profesorka na Univerzitetu Oksford i voditeljka studije.

Rezultati će pomoći da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i djelotvorniji

Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i djelotvorniji, stoji u saopštenju.

Imunolozi u svijetu pokušavaju tačno da odrede nivo imune reakcije koju vakcina mora izazvati kako bismo se zaštitili od bolesti.

Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina se smanjuje.

Naučnici su decenijama koristili ispitivanja na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o kovidu.

Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusa, ali Oksford preduzima sve mjere opreza.

Ispitanici moraju biti zdravi i imati od 18 do 30 godina.

Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobiće Regeneronov lek – monoklonska antitijela ronapreve.

(Index.hr)

PODIJELI