U Austriji na snagu stupile pooštrene mjere

0
338

BEČ – U Austriji su danas stupile na snagu pooštrene epidemiološke mjere, koje su donijele ograničenje radnog vremena ugostiteljima do 22 sata.

Takođe, predviđena je i stroga kontrola poštovanja “2G” pravila, to jest u ugostiteljske objekte mogu ući samo vakcinisani ili izliječeni od kovid-19.

Dodatno tome svi gosti moraju imati mjesto za sjedenje, i prilikom kretanja kroz objekat nositi FFP2 masku.

Ograničenjem radnog vremena ugostiteljskim objektima onemogućena je proslava Nove godine, za koju su se mnogi restorani, kafići pripremali i neki od njih čak i prodavali rezervacije.

“Nažalost ovo nije godina za novogodišnje žurke”, poručio je vicekancelar Verner Kogler.

Ugostitelji, na drugoj strani, ljuti odlukom vlasti, ukazuju da ova mjera neće spriječiti širenje virusa korona, jer će građani Novu godinu dočekati na drugom mjestu, na kojem nema “2G” kontrole.

Zbog ove mjere više ugostitelja je odlučilo da uopšte ni ne otvara svoje lokale do poslije školskog raspusta, 10. januara.

Inače, ponovo se, poslije božićne pauze, primjenjuje lokdaun za nevakcinisane, koji ne mogu napuštati svoj dom bez razloga, odnosno ako ne idu na posao, u kupovinu namirnica, u apoteku, da prošetaju sami, ili kod ljekara.

Isto tako na snazi je i pooštreni režim za ulazak u Austriju, prema kojem u zemlju mogu, bez karantina, ući samo vakcinisane ili izliječene osobe uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati, ili lica koja su primila i buster dozu, to jest tri doze vakcine protiv virusa korona.

TANJUG

PODIJELI