U Austriji od danas nova korona pravila

0
536

U Austriji su od ponoći stupila na snagu nova korona pravila i popuštanje mjere “zaključavanja”.

Tako ograničenje slobode kretanja više ne važi 24 sata, već od 20 do šest časova ujutro.

Tokom policijskog časa stan se može napuštati samo iz razloga odlaska na posao, nabavke potrepština, pružanja pomoći drugim osobama ili šetnje radi fizičke i psihičke rekreacije.

Popuštanjem zaključavanja đaci osnovnih škola i maturanti se vraćaju u školske klupe, a otvaraju se ponovo i radnje.

I dalje važi ograničenje kontakata, koje je sada manje strože.

Do sada su članovi jednog domaćinstva imali mogućnost da se sretnu samo sa jednom osobom drugog domaćinstva, a sada je to prošireno na cijelo drugo domaćinstvo. Međutim, maksimalan broj je šest odraslih i šestoro djece.

Izuzetak su božićni i novogodišnji praznici, pa će 24, 25, 26. i 31. decembra biti omogućen susret maksimalno 10 osoba, uključujući djecu, nezavisno od toga u koliko domaćinstava žive. Tim danima neće važiti policijski čas, tako da će Božić i Nova godina moći da se slave i poslije 20 časova.

Istovremeno i dalje važi zabrana za proslave rođendana i drugih jubileja.

I dalje je na snazi pravilo držanja distance od jednog metra na javnim mjestima prema osobama koje nisu iz istog domaćinstva, a u zatvorenim javnim prostorima postoji obaveza nošenja maske.

Tako, na primjer, u radnjama mora da se nosi maska, a i ograničen je broj osoba po principu 10 kvadrata po mušteriji. Otvaraju se i uslužne djelatnosti, kao što su frizeri, saloni ljepote, u kojima je na snazi obaveza nošenja maski.

Gastronomija ostaje zatvorena za goste, ali zato je od šest ujutro do 19 časova moguće kupiti pića i jela za ponijeti, a poslije tog doba dozvoljeno je samo raznošenje hrane.

Uvedena je zabrana prodaje otvorenih alkoholnih pića za ponijeti, a to se tiče prije svega štandova na kojima je prodavan punč, ispred kojih je proteklih dana bilo gužvi. Konzumacija kupljenih proizvoda zabranjena je u blizini lokala. Isto tako i dalje su zabranjene sve manifestacije, uz izuzetak vjerskih obreda, te i političkih skupova.

Hoteli ostaju zatvoreni za turiste, a izuzetak su poslovni putnici.

Od 7. januara je planirano da se gastronomija, hotelijerstvo i zabavna djelatnost ponovo otvore, ali uz ograničenja u cilju sprečavanja širenja virusa.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI