U Čikagu služen pomen stradalim Srbima

0
303

U Čikagu, u Hramu Svetog Јovana Krstitelja, služen je pomen stradalim Srbima u ratovima 1991-1999. godine u bivšoj Јugoslaviji.

Pomen je juče služio sveštenik Savo Bosanac, koji je i sam prognan sa područja zapadne Slavonije, podsjetivši na stradanja Srba u Hrvatskoj u 20. vijeku.

On je naveo da je vojnim akcijama u maju i avgustu 1995. godine dovršeno etničko čišćenje Srba koje je pet decenija ranije započeto u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prenijela je Srpska televizija u Čikagu.

Predsjednik Udruženja krajiških Srba Prelo, Ljubinko Špegar, istakao je da se Srbi iz Hrvatske i Federacije BiH, koji su raseljeni u 30 država po cijelom svijetu, sjećaju svojih stradalih rođaka, prijatelja i poznanika.

– Hrvatska je od 1991. godine policijskom akcijama, a kasnije i vojnim akcijama na Maslenicu, Divoselo 1993. godine, Zapadnu Slavoniju, Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju i na 13 zapadno-bosanskih opština 1995. godine, proterala Srbe, a one koji su ostali su ubijani, a imovina nemilosrdno pljačkana, paljena i uništavana – naveo je Špegar.

On je dodao da su i danas, dvije i po decenije poslije rata, Srbi povratnici u Hrvatskoj izloženi brojnim pritiscima, vrijeđanjima, diskriminaciji i namjernom zapostavljanju, a neki još nemaju električne energija i puta do svojih kuća, prenijeli su beogradski mediji.

/Srna/

PODIJELI