U Donjoj Јablanici vatra na 700 metara od kuća

0
397

Požar na području Јablanice i dalje je aktivan, a požar se u naseljima Donja Јablanica i Komadinovo vrelo približila kućama i objektima.

Nakon besane noći zbog požara, stanovnici Donje Јablanice ni danas nisu mirni jer se vatra približila kućama na oko 700 metara.

Danas su zatražili pomoć vatrogasaca iz Konjica, Sarajeva i drugih gradova, a očekuju i ponovno angažovanje Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Sitaciju usložnjava i vjetar koji mijenja smjerove i rasplamsava požarište.

– Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji je juče napravio 11 nadleta, u dobroj mjeri je pomogao u lokalizaciji požara, ali pošto na tom području ima zimzelene šume, vatra se brzo širi. Očekujemo i danas pomoć helikoptera iz Republike Srpske – istakao je načelnik opštine Damir Šabanović.

Iako su za danas najavljeni pljuskovi, u Јablanici se, kaže Šabanović, ne nadaju da će prirodnim putem biti ugašen požar, jer se na tom području, prema najnovijim prognozama vremena, ne očekuje velika količina kiše.

Portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač navela je da se vatra na požarištu Komadinovo vrelo tokom noći stiša zbog pada temperature vazduha, ali da se dnevnim porastom temperature požar povećava.

Ona je navela da je na području Stoca požar aktivan ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta, gdje gori trava, te nisko i visoko rastinje.

– Požar ne prijeti ovim mjestima, ali je na nepristupačnom i minski sumnjivom terenu – rekla je Kovačeva i dodala da su na terenu vatrogasci i lokalno stanovništvo koje pomaže pri gaženju požara.

Požar u Mostaru, na lokaciji Kvanj, juče oko podne proširio se prema naseljenom mjestu Dolovi u Stocu.

Ona je rekla da su i ostali požari na području Mostara aktivni, te da se sa vatrenom stihijom vatrogasci bore na Čabulji i na Đubranima.

Akcija gašenja požara nastavljena je i danas.

/RTRS/

PODIJELI