U fabrici nuklearnog otpada u Velikoj Britaniji moguć novi “Černobilj”?

0
324

U fabrici nuklearnog otpada “Selafild” u Velikoj Britaniji u Kambriji mogla bi da se dogodi nesreća gora od černobiljske, upozoravaju aktivisti.

Britanski “San” je juče objavio da se tokom protekle dvije godine dogodilo čak 25 slučajeva tzv. probijanja bezbjednosti.

U grupi zgrada okruženoj žičanom ogradom, dugom šest kilometara, nalazi se skladište sa 140 tona plutonijuma.

Tu se rukuje radioaktivnim otpadom koji stvaraju britanski radni reaktori. Fabrika u Kambriji smatra se najopasnijim mjestom u Evropi.

Nuklearni šefovi insistiraju da je bezbjednost prioritet.

Međutim, incidenti koji su se dogodili u “Selafildu” odnose se na curenje iz vodenih cijevi, nezatvaranje kontejnera za nuklearni otpad, prosipanja uranijumskog praha i curenja kiseline iz cijevi.

Dženin Smit iz grupe “Kambrijanci protiv radioaktivnog okruženja”, rekla je da mještani žive u strahu od ozbiljnog incidenta.

“Jedno probijanje bezbjednosti je previše. Ne bi trebalo da bude nijednog. Samo jedna greška može biti katastrofalna”, izjavila je ona.

Prema zapisnicima, bombaški odred je pozvan oktobra 2017. godine, kada su potencijalno nestabilne hemikalije izazvale strah.

Mjesec dana kasnije jedan radnik je bio izložen niskom nivou radijacije.

Iz “Selafilda” navode da nijedan od događaja zabilježenih u protekle dvije godine nije bio iznad najnižeg nivoa klasifikacije.

U skladu sa posvećenošću i otvorenošću oni, kako navode, istražuju sve incidente i izvještavaju o detaljima na svojoj veb stranici.

“Nikada nismo zadovoljni bezbjednošću i uvijek se trudimo da budemo bolji”, navode u “Selafildu”.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here