U Italiji preminulo 100 ljekara od početka pandemije

0
228

Od početka pandemije virusa korona u Italiji, prema izvještajima Nacionalnog udruženja ljekara, od posljedica zaraze preminulo je 100 ljekara.

Posljednja, stota, žrtva je 62-godišnja doktorica porodične medicine iz gradića Mire u sjevernom regionu Veneto, objavilo je u četvrtak udruženje lekara Fnomceo, navodi portal Indeks.

Italija od svih država ima najveći broj preminulih, a medicinsko osoblje plaća bolan danak u bolnicama i izvan njih zbog nedostatka zaštitne opreme poput rukavica i zaštitnih maski za lice.

– Svaka žrtva ostavila je dubok ožiljak na koži i u srcu svakog italijanskog ljekara – rekao je Filipo Anjeli, predsjednik udruženja Fnomceo.

– Nestašice i propusti zaista su teško razumljivi, a još je teže opravdati ih imajući na umu ove tragične brojke – rekao je Anjeli.

U subotu je Karlo Palermo, predsjednik sindikata ljekara Anao Asomed, rekao da je umrlo približno 120 medicinskih radnika, među kojima 80 ljekara i 40 medicinskih sestara i njegovatelja.

U srijedu je Italija imala potvrđenih skoro 140.000 zaraženih korona virusom, a od tog broja skoro 10 odsto, preciznije 13.522, medicinski su radnici.

Ukupan broj žrtava u Italiji je veći od 18.000, a zaraženo je više od 140.000 hiljada ljudi.

S druge strane, sve više pacijanata se oporavlja, pa je juče 2.099 oboljelih, najviše u jednom danu do sada, potpuno ozdravilo. Do sada, od infekcije korona virusom u Italiji, oporavilo se više od 28.000 pacijenata, navodi agencija TASS.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here