U Kongresu postignut dogovor o paketu pomoći od 900 milijardi dolara

0
261

Američki Kongres je usvojio zakon o ekonomskoj pomoći vrijedan skoro 900 milijardi dolara, kojim će se pomoći pojedinačno državljanima SAD, ali i privatnim firmama koje su pogođene pandemijom virusa korona. Predstavnički dom i Senat su usvojili i zakon koji se odnosi na finansiranje vladinih agencija, a predsjednik Donald Tramp treba da potpiše zakon narednih dana, prenio je AP.

Paket pomoći, predstavljen u ponedjeljak popodne, “projurio” je kroz Predstavnički dom i Senat za samo nekoliko sati, dodaje AP.

Senat je prihvatio paket ekonomske pomoći glasajući 92:6 u korist zakona, nakon što ga je prethodno Dom odobrio glasanjem 359:53.

Dogovor obezbjeđuje isplatu nezaposlenima u iznosu od 300 dolara nedjeljno, jednokratnu isplatu od 600 američkih dolara za većinu Amerikanaca, kao i pomoć za ugrožena preduzeća, novac za škole i zdravstvene radnike.

Zakon o ekonomskoj pomoći zbog krize nastale usljed pandemije virusa korona je kasnio nekoliko mjeseci, mnogi su počeli da sumnjaju da će uopšte biti usvojen, ali su se razgovori intenzivirali u decembru i poslanici iz obe partije su postigli sporazum pre nego što će napustiti Vašington uoči novogodišnjih praznika, dodao je AP.

Riječ je o drugom velikom paketu pomoći u američkoj istoriji – posle onog od 2,3 hiljade milijardi dolara usvojenog u martu.

PODIJELI