U Siriji poginula najmanje 33 turska vojnika

0
378

Najmanje 33 turska vojnika ubijena su u vazdušnom napadu koje su izvele sirijske snage na sjeverozapadu Sirije, izjavio je visoki turski službenik.

Više njih ranjeno je u provinciji Idlib, dok je prema drugim izvještajima broj poginulih dosta veći.

Sirijske snage uz podršku Rusije pokušavaju preuzeti Idlib od pobunjenika koje podržavaju turske snage. Sirijske vlasti nisu davali zvanične izjave o ovom napadu.

Turska je uzvratila napad nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan održao hitni sastanak na najvišem nivou. On je tražio od sirijskih snaga da se povuku nazad sa svojih pozicija gdje je Turska postavila vojne posmatračke punktove, a ranije je prijetio napadom ako ga ne poslušaju. Ali sirijska vlada i Rusija su odbile ove zahtjeve. Rusija je optužila Tursku da krši dogovoreno primirje iz 2018. godine podržavajući pobunjenike.

Ranjeni vojnici prebačeni su u Tursku na liječenje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom osudio napad na turske snage, dok je portparol Stejt Departmenta SAD-a kazao da SAD stoje uz svog NATO saveznika. Pozvali su Asadov režim, Siriju i Iran da prekinu napade.

“Tragamo za najboljim opcijama da pomognemo Turskoj u ovoj krizi”, rekao jeportparol.

Turska je ranije saopštila kako otvara granice za izbjeglice iz Sirije i da će ih pustiti da prođu u Evropu nesmetano.

/Nezavisne/

PODIJELI