Ukrajinski boing pogodile dvije rakete? (VIDEO)

0
442
Američki list “Njujork tajms” objavio je snimak na kojem se vidi kako iranske protivvazduhoplovne snage ispaljuju dvije rakete na ukrajinski avion “boing 737”, koji se nedavno srušio kod Teherana.

Sudeći prema snimku, na ukrajinski avion je prvo ispaljena jedna raketa, međutim nakon 30-ak sekundi ispaljena je još jedna.

Nakon što je i druga raketa pogodila metu, avion se nalazio u vazduhu još oko 60-ak sekundi, nakon čega se zapalio i počeo da pada.

List navodi i da je ovaj video jedan neimenovani korisnik društvenih mreža iz Irana okačio na Јutjub 14. januara. Snimak je napravljen kamerom koja je bila montirana na krovu zgrade nedaleko od sela Bidkane, u predgrađu Teherana.

Potom je Rojters, pozivajući se na iranske medije, saopštio da su pripadnici Korupsa čuvara islamske revolucije uhapsile autora ovog videa, a vlasti obećale da će sprovesti punu istragu.

Podsjetimo, avion “Međunarodnih aviolinija Ukrajine”, koji je iz Teherana letio za Kijev, srušio se ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu 8. januara ujutru. Poginuli su svi putnici i članovi posade, ukupno 176 ljudi: 167 putnika iz Irana, Ukrajine, Kanade, Njemačke, Švedske i Avganistana, i devet članova posade.

U subotu 11. januara iranska vojska saopštila da je ukrajinski boing oboren slučajno, a da je kriv ljudski faktor: avion je proletio blizu vojnog objekta Irana i pogrešno je viđen kao “neprijateljska meta” – krstareća raketa. Iran je napomenuo da je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi za protivvazdušnu odbranu zemlje bili u punoj borbenoj gotovosti.

PODIJELI