Umrla jedna od najmoćnijih žena u SAD, kreće borba za njeno mjesto

0
218

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija.

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija.

Ginsburgova, veliki borac za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka pankreasa u svom domu u Vašingtonu, okružena porodicom, prenosi Hina.

Činjenica da je sudija preminula daje američkom predsjedniku Donaldu Trampu priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Njen odlazak bi mogao dodatno da izmijeni ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalne sudije, čime bi ta institucija mogla dodatno da skrene udesno.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

Često je govorila kako su joj te godine, otkako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Njena smrt postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

“Senat će glasati o kandidatu predsjednika Trampa”, najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate, međutim, smatraju da izbor nasljednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sljedeće godine, kako bi o upražnjenom mjestu odluku donio pobjednik predsjedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sljedeću generaciju Amerikanaca.

Trump je tokom svog mandata imenovao dvoje konzervativnih sudija – Nila Gorsuha 2017. te Breta Kavanauha 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu, u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trampove nominacije do potvrđivanja Gorsuha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanauh 2018. imenovan za 89 dana.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala saopštenje u kojem stoji da joj je “najveća želja” da je se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu.

“Američki narod mora imati glasa u odabiru sledećeg sudije Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika”, napisao je Šumer na svom Twitteru.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here