Usorac: Јedino rješenje je uvođenje prelevmana i carine

0
693

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Vladimir Usorac izjavio je danas Srni da rješavanja pitanja otkupa svježeg i rashlađenog mesa od domaćih proizvođača nema bez uvođenja prelevmana od dvije KM i carine po stopi od 10 odsto na uvoz te robe iz inostranstva.

– Za 30 dana, na koliko su klaoničari zamoljeni da prestanu sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa, ne može se riješiti pitanje otkupa domaćih viškova mesa u BiH. Nisam siguran da će klaoničari i pristati na tako nešto – rekao je Usorac, komentarišući jučerašnji sastanak na kojem je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zamolio klaoničare da na 30 dana prestanu sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa i da kapacitete usmjere na otkup viškova u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Usorac je naveo da u Republici Srpskoj, sa subvencijom od 70 feninga po kilogramu, otkup mesa ide sporo ili gotovo nikako.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac na jučerašnjem sastanku u Sarajevu zamolio je klaoničare u BiH da na 30 dana prestanu sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa i da svoje kapacitete usmjere na otkup viškova u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

/Srna/

PODIJELI