Vanredno stanje u Italiji do 31. januara, maske obavezne i na otvorenom

0
521

U Italiji je broj pozitivnih na virus korona porastao za 3.678 novih slučajeva, prvi put nakon 24. aprila. Situacija je ozbiljna, potrebno je podignuti nivo pažnje, poručuje italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca.

Nijedna italijanska regija u ovom momentu nije bez pozitivnih na virus korona, dok je južni region Kampanje prevazišao po broju pozitivnih Lombardiju – 544 naspram 520.

Italijanska vlada produžila je vanredno stanje do 31. januara 2021. Sada u Italiji maske se moraju nositi i na otvorenom, i u kafićima na otvorenom, osim ako ste u društvu osoba sa kojima živite. Maske su obavezne i u svim zatvorenim prostorijama sem u vlastitoj kući.

Izuzetak su djeca mlađa od šest godina, kao i osobe sa invaliditetom koje ne mogu da nose masku. Kazne su i dalje od 400 do 1.000 evra ukoliko se ova obaveza prekrši.

Ministar zdravlja Roberto Speranca smatra da je Italija u ozbiljnoj i delikatnoj situaciji i da svi moraju da budu vrlo odgovorni.

Vlada je takođe predvidjela da regioni neće imati autonomiju u uvođenju lakših mjera na svojim teritorijama, osim u posebnim situacijama u dogovoru sa ministrom zdravlja, dok im je data sloboda u uvođenju oštrijih mjera ukoliko to smatraju potrebnim.

U Italiji se u ovom trenutku na odjeljenjima intenzivne nege nalazi 337 pacijenata, na bolničkom liječenju sa simptomima kovida 19 su 3.782 osobe, a u kućnom karantinu 58.457 ljudi.

/RTS/

PODIJELI