Vanredno stanje u Luizijani, Nju Orleans se sprema za oluju “Beri”

0
347

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Luizijani dok se tropska oluja “Beri” približava Nju Orleansu čiji žitelji su se prethodnih dana već suočili sa poplavama.

Ovaj grad, koji je 2005. godine pogodio uragan Katrin, priprema se za obilnu kišu, a oluja bi večeras ili ujutru mogla da se pretvori u uragan prve kategorije prije nego što stigne do obala Luizijane.

Guverner Luizijane Džon Edvards uputio je Trampovoj administraciji juče molbu da se ovoj saveznoj državi što prije stave na raspolaganje dodatni federalni resursi, prenosi AP.

Proglasivši vanredno stanje, Tramp je pozvao stanovnike ugroženih područja da slijede uputstva saveznih i lokalnih vlasti.

“Molim vas da budete u pripravnosti, na oprezu i na sigurnom”, napisao je on na Twitteru.

Oko 10.000 ljudi iz Plekemajns Periša na jugoistočnom najnižem kraju u Luizijani već je evakuisano.

U Luizijani su već stacionarani pripadnici Nacionalne garde i spasilački timovi sa čamcima i vozilima koja mogu da idu po velikoj vodi, a spremni su i helikopteri, kao i raspodela pijaće vode, ćebadi.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem kaže da bi u dijelovima Luizijane moglo da padne više od 60 santimetara kiše.

Prava opasnost, kako kaže, nije vetar već kiša. Oluja bi mogla da donese najveće padavine posle više decenija.

Vodostaj reke Misisipi je već povećan zbog prolećnih kiša i topljenja snega, a zemlja oko Nju Orleansa je vlažna poslije kiše u srijedu.

Padavine bi mogle da predstavljaju ozbiljan test za to da li je Nju Orleans poboljšao resurse za odbranu od poplava nakon što je grad opustošio uragan Katrina 2005. godine koji je, prema nekim procenama, u nekoliko američkih država odnio više od 1.800 života.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here