Vašington evakuiše Amerikance sa kruzera u Јapanu

0
235
Američka Ambasada u Јapanu najavila je da će evakuisati državljane SAD sa luksuznog kruzera “Dajmond princes”, koji je u karantinu kod obala Јapana, i biće prebačeni kući sutra čarterom letom.

Oko 380 Amerikanaca je na kruzeru “Dajmond princes”, koji je ukotvljen u Јokohami, lučkom gradu jugozapadno od Tokija.

Do sada je prisustvo virusa korona utvrđeno kod 218 ljudi na brodu, podsjeća AFP.

Јapansko Ministarstvo zdravlja dozvolilo je juče iskrcavanje 11 putnika uz obrazloženje da lica starija od 80 godina, koja već imaju određene zdravstvene probleme, kao i ona koja su provela 14 dana u kabinama bez prozora, mogu da budu smještena u posebne ustanove na kopnu.

SAD su saopštile da će poslati avion u Јapan za prevoz američkih državljana sa kruzera.

U saopštenju američke Ambasade navodi se da će avion stići 16. februara naveče, kao i da će svi putnici po dolasku u SAD morati u karantin u trajanju od 14 dana.

– Mi razumijemo da je ovo teško i frustrirajuće, ali ove mjere su u skladu sa politikom suzbijanja širenja virusa. Ukoliko odlučite da se ne vratite ovim čarter letom onda nećete moći da se vratite u SAD jedan duži vremenski period – navodi se u saopštenju Ambasade.

Ranije je predviđeno da se karantin na kruzeru zaključi 19. februara, navodi Rojters.

Brod je u karantinu od 3. februara nakon što je kod putnika, koji se iskrcao u Hong Kongu, prije nego je brod nastavio plovidbu za Јapan, dijagnostikovan virus korona.

U tom trenutku, na brodu je bilo je 3.500 putnika i članova posade, od kojih je 218 lica zaraženo i oni su smješteni u japanske bolnice.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here