Vašington pozvao Njemačku da pošalje vojsku u Siriju

0
245

SAD su pozvale Njemačku da pošalje kopnene snage na sjeveroistok Sirije radi djelimične zamjene američkih trupa, saopštio je specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri u intervjuu za njemački list “Velt am sontag”.

“Želimo da Njemačka (pošalje) kopnene snage kako bi delimično zamijenili naše vojnike”, rekao je Džejms.

“Njemačka igra aktivnu ulogu kao partner u političkim procesima i kao saveznik u borbi protiv DAEŠ-a na sjeveroistoku Sirije”, dodao je on.

“Mi se nadamo da će Njemačka uraditi više”, naglasio je američki specijalni predstavnik, saopštivši da SAD očekuju od partnera slanje na severoistok Sirije nekoliko stotina vojnika, i to na dobrovoljnoj osnovi.

Džejms je ukazao i da to ne mora obavezno biti borbena misija.

“DAEŠ mogu potisnuti i lokalne snage, ali je potrebno određeno međunarodno prisustvo kako bi se osigurala podrška iz vazduha, logistika, obuka i pružanje tehničke pomoći”, objasnio je on.

U isto vrijeme, po njegovim riječima — “vojnici treba da budu spremni i da se zaštite”.

“Bez stabilizacije situacije, DAEŠ i njima slične grupe će se vratiti nazad”, upozorio je Džefri.

“Trenutno vodimo pregovore sa Turskom o formiranju zone bezbjednosti u tom regionu koju bi osiguravale naše snage zajedno sa kurdskim formacijama”, saopštio je on.

Trenutno, njemački lovci-bombarderi “Tornado” samo vrše izviđanja i vrši napajanje gorivom savezničkih aviona u vazduhu.

(sputniknews.com)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here