Vatikan poručio da ne može dati blagoslov istopolnim zajednicama

0
180

Vatikan je u ponedjeljak poručio da Katolička crkva ne može dati svoj blagoslov istopolnim zajednicama jer Bog “ne može blagosloviti grijeh”.

Vatikanska kancelarija za pravojerje, Kongregacija za nauk vjere, objavila je u ponedjeljak službeni odgovor na pitanje može li katoličko sveštenstvo blagosloviti istopolne zajednice.

Odgovor, sadržan u objašnjenju na dvije stranice, objavljenom na sedam jezika i odobrenom od pape Franje, bio je negativan, javlja AP.

U dekretu je naznačeno da postoji razlika između crkvene dobrodošlice i davanja blagoslova homoseksualnim osobama, što podržava, i davanja blagoslova njihovima zajednicama, jer se svako takvo sakramentalno priznanje tumači u jednakosti s brakom.

Vatikan smatra da se s homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i s poštovanjem, ali da je homoseksualni seks “suštinski poremećen”. Katoličko učenje smatra da je brak, cjeloživotna zajednica muškarca i žene, dio Božjeg plana i namijenjen je stvaranju novog života.

Budući da istopolne zajednice nisu dio tog plana, crkva ih ne može blagosloviti, navodi se u dokumentu.

Bog “ne može dati blagoslov grijehu: on može dati blagoslov grešnom čovjeku, tako da taj čovjek može prepoznati da je dio njegovog plana ljubav i da može mu dopustiti da se promijeni”, navodi se.

/Fena/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here