Velika Britanija bi mogla “zatvoriti” gojazne ljude u slučaju drugog talasa korone

0
239

Ukoliko novi talas koronavirusa pogodi Veliku Britaniju, vlasti u ovoj zemlji će savjetovati gojaznim ljudima da ostanu u kući, što bi moglo utjecati na 13 miliona odraslih Britanaca.
Od vrhunca epidemije u aprilu, Velika Britanija i dalje bilježi stotine slučajeva novozaraženih koronavirusom. U ovoj zemlji u subotu je prijavljeno 758 novih infekcija, zajedno sa 55 smrtnih slučajeva.

Međutim, ukoliko drugi talas infekcija pogodi zemlju, vlada ne namjerava provoditi blokiranje širom zemlje. Umjesto toga, saopštio je u nedjelju Telegraph, ciljaće se na zaštitu ranjivijih skupina stanovništva kojima će se savjetovati da ostanu kući. Između ostalih, to će se odnositi i na gojazne ljude.

Prema izvještaju iz jednog britanskog ministarstva, vlada će uljudno zamoliti većinu gojaznih građana Britanije da ostanu kod kuće za svoje dobro. Shvatajući da će uvredljivo zvučati takva poruka, jedan britanski ministar je rekao za Telegraph: “Ne možemo reći da se svaki gojazni čovjek mora zaštititi. Biće to suptilnije.”

Vlada Velike Britanije nije potvrdila ovaj pristup, ali portparol Vlade je rekao za medije da Downing Street “namjerava ciljano postupati”.

/klix.ba/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here