Velika Britanija sve izolovanija zbog novog soja virusa

0
281

Zbog pojave novog soja virusa korona u Velikoj Britaniji, ova ostrvska zemlja postaje sve izolovanija kako od Evrope, tako i od ostatka svijeta.

Evropsko kopno postepeno zatvara svoje granice sa Velikom Britanijom zbog mutacije virusa. Svi saobraćajni pravci prema Velikoj Britaniji su u velikoj mjeri zatvoreni.

Belgija i Holandija su prve prekinule vazdušni i drumski saobraćaj s Britanijom, a njihov primjer slijedile su Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Češka, Litvanija, Poljska i Bugarska, prenosi Dojče vele.

Njemačko ministarstvo saobraćaja izdalo je zabranu slijetanja avionima koji dolaze iz Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Francuska je zabranila teretni i putnički saobraćaj sa Britanijom zbog novog soja virusa korona koji je pronađen u Engleskoj, a britanski ministar saobraćaja Grant Šaps apeluje na pronalaženje rješenja.

Francuska je ranije prekinule vazdušne veze sa Britanijom što je učinila i većina drugih zemalja EU, a francuski ministar zdravlja Olivije Veran danas je rekao da je moguće da novi soj virusa korona već cirkuliše tom zemljom, iako ga testovi nisu utvrdili.

Britanska robna razmjena sa Evropom je zaustavljena nakon što su Francuzi zatvorili tunel ispod kanala Lamanš. Britanski lanac supermarketa Sejnzberi je danas upozorio da bi uskoro rafovi mogli da budu poluprazni, ukoliko se brzo ne obnovi transport sa Evropom, prenio je Rojters.

Situacija u vezi s teretnim saobraćajem veoma je teška pošto su vozači kamiona trenutno zaglavljeni u Velikoj Britaniji nakon što su evropske zemlje prekinule transportne veze zbog novih strahova od kovida-19 postaje katastrofalna.

Mnoge zemlje poput Slovačke i Grčke uvele su obavezan karantin za putnike koji dolaze iz Britanije, a Rumunija je obustavila letove, baš kao i Argentina, Čile i Salvador.

Rusija obustavlja letove s Velikom Britanijom od ponoći 22. decembra na nedjelju dana, objavio je operativni štab za borbu protiv širenja virusa korona.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je saopštio da Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida vazdušni saobraćaj s Velikom Britanijom zbog novog soja virusa korona identifikovanog u toj zemlji, a Sjeverna Makedonija odlučila je danas da do kraja godine zabrani letove ka i iz Velike Britanije.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI