Virus korona prijeti privrednom rastu

0
188
Epidemija virusa korona mogla bi da nanese štetu privrednom rastu ove godine, rekla je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je na Globalnom forumu žena u Dubaiju rekla da će prave posljedice širenja virusa, koji je do sada ubio više od 1.600 ljudi, zavisiti od brzine suzbijanja epidemije.

“Svima savjetujem da ne prenagljuju sa zaključcima. Postoji još uvijek velika nesigurnost. Mi se i dalje rukovodimo scenarijima, a ne projekcijama, pitajte me to za 10 dana”, rekla je Georgijeva.

Georgijeva je rekla da je prerano iznositi procjene štetnih posljedica epidemije, ali je priznala da su neki sektori već pogođeni kao što su turizam i saobraćaj.

“Prerano je sada govoriti jer mi u stvari i dalje ne znamo pravu prirodu virusa. Mi ne znamo kojom brzinom će Kina suzbiti dalje širenje. Ne znamo da li će se proširiti na ostatak svijeta”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, ako se epidemija ubrzo suzbije može doći do ubrzanog privrednog oporavka.

U svom januarskom ažuriranju Svjetske ekonomske perspektive (World Economic Outlook) MMF je snizio prognozu globalnog privrednog rasta za 2020. godinu za 0,1 odsto na 3,3 odsto, nakon 2,9 odsto privrednog rasta 2019. godine, što je bio najniži nivo u posljednjih 10 godina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here