Virus se sada mnogo brže širi

0
288

Virus korona sada se širi mnogo brže nego tokom proljećnog talasa, rekao je danas naučni savjetnik francuske vlade Arno Fontane.

“Virus sada cirkuliše mnogo brže. Ponovna pandemija počela je u avgustu”, istakao je epidemiolog, napominjući da će borba protiv virusa biti maratonska.

U Francuskoj je juče registrovano rekordnih 41.622 oboljelih na dnevnom nivou, čime je broj oboljelih porastao na 999.043. Očekuje se da će Francuska danas preći prag od milion oboljelih.

Poput brojnih evropskih država i Francuska je zbog ponovnog rasta broja zaraženih uvela restriktivne mjere i proširila policijski čas, uveden prvo u devet gradova, uključujući Pariz, na više od dvije trećine stanovništva.

Fontane je naglasio da su francuske vlasti uspjele da pod kontrolu stave virus krajem juna, te da je mali broj primljenih u bolnice tokom avgusta dao lažan osjećaj sigurnosti iako je već tada broj zaraženih krenuo da raste.

On je dodao da je uslijedila sedmica sa hladnijim temperaturama u septembru i svi indikatori su krenuli u pogrešnom pravcu širom Evrope.

/Srna/

PODIJELI