Vlada Velike Britanije traži od kraljice suspenziju Parlamenta

0
310

Vlada Velike Britanije zatražila je od kraljice da suspenduje Parlament samo nekoliko dana poslije povratka poslanika na posao u septembru i samo nekoliko sedmica prije roka za Brexit.

Premijer Boris Džonson rekao je da će kraljičin govor biti održan poslije suspenzije – 14. oktobra i da će tada on predstaviti svoj “veoma uzbudljiv plan”.

To u praksi znači da poslanici vjerovatno neće imati vremena da usvoje zakone koji bi spriječili provođenje Brexita bez sporazuma sa Briselom 31. oktobra.

Zvaničnik vladajuće Konzervativne stranke Dominik Griv opisao je ovaj potez kao “sramno djelo”, prenio je BBC.

On je upozorio da bi ovo moglo da dovede do glasanja o nepovjerenju Vladi i da bi ona mogla da padne.

Džonson je izjavio da je “potpuna neistina” reći da je suspenzija motivisana željom da se nametne Brexit bez dogovora sa EU.

On je dodao da ne želi da čeka do Brexita prije nego što predstavi svoj plan o usmjeravanju Britanije naprijed i insistirao da i dalje ima dovoljno vremena da poslanici diskutuju o istupanju iz Unije.

Ideja o zatvaranju parlamenta izazvala je kontroverze, a kritičari kažu da će to onemogućiti poslanike da obave svoju demokratsku ulogu u procesu Brexita.

Urednik političke redakcije u BBC-ju Lora Kensberg rekla je da je samo manji broj ministara u Vladi znao unaprijed za ovaj plan i da će odluka neizbježno izazvati spor.

Džonson je predložio da Parlament bude suspendovan od 10. septembra.

srna

PODIJELI