Vojska Venecuele oborila američki avion

0
173

Vojska Venecuele oborila je avion registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama koji je prevozio drogu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol.

Prema njegovim riječima, incident se dogodio u utorak, a avion je oboren nakon ilegalnog ulaska u venecuelanski vazdušni prostor u provinciji Zulia, u blizini granice sa Kolumbijom.

“Nakon što su ilegalnu letjelicu otkrili radari Sveobuhvatne vazdušno-kosmičke odbrane, Nacionalne bolivarske oružane snage aktivirale su sve protokole utvrđene Zakonom o kontroli sveobuhvatne odbrane vazdušnog prostora”, tvitovao je Reverol pozivajući se na zakon iz 2013. kojim se odobrava uništavanje bilo kog sumnjivog aviona narko-kartela koji djeluje u vazdušnom prostoru Venecuele.

“I dalje smo u stalnoj pripravnosti, nadgledamo naš vazdušni prostor kako bismo spriječili da se koristi za nezakonitu trgovinu drogom iz Kolumbije, koja je najveći proizvođač kokaina na svijetu”, dodao je Reverol.

Incident od utorka drugi je od 8. jula, kada su borbeni avioni uništili još jedan avion sa američkim registracijskim brojem dok je ulazio u vazdušni prostor Venecuele. Mjesec dana prije toga, vojska je uništila još jedan privatni avion krcat drogom.

​Venecuelanska vojska je opremljena najnovijom ruskom vojnom opremom, uključujući PVO sistem S-300, koji ima radar velikog dometa, kao i borbeni avioni Suhoj Su-30, koje je ta država kupila prije nego što je Vašington stavio embargo na prodaju vojne opreme Karakasu dvehiljaditih godina.

Venecuela je popularna ruta za kolumbijske trgovce kokainom još od sedamdesetih. Poslednjih godina, međutim, zemlja je pojačala svoje napore u borbi protiv šverca droge preko svoje teritorije, istovremeno prekidajući odnose sa američkom Upravom za borbu protiv droga (DEA) zbog sumnji na špijunske aktivnosti koje nisu povezane sa krijumčarenjem droge.

Uprkos naporima Karakasa u borbi protiv šverca narkotika, Vašington je optužio Venecuelu da nije učinila dovoljno za rješavanje tog problema, čak je tvrdio da su visoki venecuelanski zvaničnici i sami uključeni u operacije “narko-terorističkih kartela”.

Venecuelanski zvaničnici napali su američke kolege zbog tih tvrdnji, dok je predsjednik Nikolas Maduro optužbe opisao kao fantaziju “rasističkog kauboja” Donalda Trampa.

(Sputnjik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here