Vozač “autobusa smrti” proglašen krivim za nesreću u kojoj je poginulo 45 osoba

0
284

PRIŠTINA – Vozač autobusa proglašen je krivim za tešku nesreću koja se dogodila u Bugarskoj 23. novembra prošle godine, a u kojoj je život izgubilo 45 državljana Sjeverne Makedonije, albanske nacionalnosti, javili su danas kosovski mediji.

Bugarski tužilac Borislav Sarafov rekao je u utorak agenciji BGNES da je za tešku tragediju odgovoran vozač autobusa agencije Besa Trans, prenosi Koha.

“Uzrok nesreće je što je vozač izgubio kontrolu nad autobusom. Ali i visoka i neprimjerena brzina, iznad dozvoljenih normi”, naveo je Sarafov.

On je rekao da sada odluku treba da izvrše pravosudni organi u Sjevernoj Makedoniji i da o tome obavijesti rodbinu žrtava, koji imaju pravo da provjere materijale.

Nesreća se dogodila u ranim satima 23. novembra 2021. godine, kada je autobus agencije “Besa trans”, koji se vraćao iz Istanbula, udario u klupu na magistrali Struma, kod sela Bosnek, u kojoj je 45 osoba izgubilo život.

Među žrtvama je bilo 12 djece, a većina članova porodica koji su otputovali u trodnevnu posjetu Istanbulu u Turskoj.

Istrage o ovom slučaju počele su i u severnoj Makedoniji, pošto su vlasti zaključile da slupani autobus nije imao dozvolu za međunarodni prevoz putnika.

Dvojica carinika suspendovana su nakon što su autobusu dozvolili da bez dozvole pređe granicu, turističkoj agenciji je oduzeta radna dozvola.

PODIJELI