Zaharova: Niko još nije odgovarao zbog bombardovanja Јugoslavije

0
489

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, povodom obilježavanja godišnjice od NATO bombardovanja SR Јugoslavije, rekla da skoro 20 godina kasnije niko još nije odgovarao zbog tog “varvarskog” događaja, kao i da niko tim povodom nije zatražio oproštaj.

Zaharova je, na konferenciji za novinare, podsjetila da je kao povod za bombardovanje poslužio slučaj u Račku, gdje su Srbi navodno ubili albanske civile, iako je poslije utvrđeno da je riječ o albanskim teroristima koji su potom preobučeni u civilnu odjeću, prenio je Sputnjik.

“Niko zbog toga nije odgovarao i niko nije zatražio oproštaj. Izgleda da traženje oprosta nije jača strana NATO-a”, rekla je Zaharova i dodala da je prošlo skoro 20 godina, a da je metodika zapadnih kolega i dalje ostala neizmijenjena.

“Zato postavljam pitanje stručnjacima centra “Karnegi”, zar je moguće da ste toliki idioti?”, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je dodala i da Zapad sve žrtve bombardovanja 1999. godine naziva kolateralnom štetom i ocijenila da je tada cijeli svijet odlučio da igra tu “krvavu igru”.

“U pitanju je bila propagandna manipulacija SAD i njihovih evropskih saveznika, a takve pristupe možemo vidjeti i danas, pogotovo u svjetlu slučaja sa trovanjem bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Јulije u Solsberiju”, zaključila je Zaharova.

Optužbe Britanije iznesene na prezentaciji o slučaju trovanja u Solsberiju, na kojoj su prikazani slajdovi sa tvrdnjama o umiješanosti Moskve, kao i o hakerskom napadu na Bundestag, jesu primjer klasične dezinformacije, izjavila je portaprol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na jednom od slajdova piše da je Rusija umiješana u hakerski napad na Bundestag u maju 2015. godine, kao i u dezinformacionu kampanju protiv Njemačke u slučaju zlostavljanja maloljetne učenice Lize iz porodice ruskih Nijemaca.

“Posebnu zbunjenost, između ostalog, izaziva činjenica da su Britanci na ovaj rastući spisak optužbi dodali hakovanje Bundestaga 2015. godine. Kolege, željela bih da vas podsjetim da smo u Bundestag upali smo samo jednom — 1945. godine prilikom oslobađanja Berlina od nacističke kuge. Istina, on se tada još nazivao Rajhstag”, naglasila je Zaharova.

List “Komersant” ranije je objavio prezentaciju koju je, prema njegovim podacima, pokazao britanski ambasador, a koja je potom u štampanom obliku podijeljena predstavnicima stranih ambasada nekoliko dana prije protjerivanja ruskih diplomata. Novine pišu da se prezentacija sastojala od šest slajdova, od kojih je na prvom bio naslov “Incident u Solsberiju”.

List navodi da prezentacija praktično ne daje nove informacije o “slučaju Skripalj”, ističući samo jednu razliku: “prekvalifikaciju statusa Moskve od krivca sa velikom vjerovatnoćom do okrivljene bez ikakve sumnje”.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je pisanje “Komersanta”, nazvavši prezentaciju “neuspjehom Tereze Mej”.

Takođe je opisan uticaj navedene otrovne supstance i dat “dug spisak neprijateljskih akcija Rusije”, koji se sastoji od 12 blokova.

Britanski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta u britanskom Solsberiju. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umiješana Rusija, što Rusija kategorično negira.

Nakon Velike Britanije, brojne zemlje Evropske unije, kao i SAD, Kanada, Norveška, Ukrajina i druge zemlje donijele su odluku da protjeraju ruske diplomate u vezi sa incidentom u Solsberiju.

(Sputnjik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here