Zakon o obaveznoj vakcinaciji u Austriji prošao parlamentarni odbor

0
259
Foto: ronstik/Pixabay | Počinje vakcinacija buster dozom u Srpskoj

BEČ – Nacrt zakon o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji prošao je, širokom podrškom, odbor za zdravstvo austrijskog parlamenta.

Za usvajanje zakona glasali su poslanici ne samo vladajuće Narodne partije (OVP) i Zelenih, već i Socijaldemokratska partija (SPO), kao i jedan od dva poslanika Neos-a.

Slobodarska partija (FPO) je, kao što je najavila ranije, bila protiv uvođenja obavezne vakcinacije protiv virusa korona.

Austrijska vlada u nedjelju je predstavila nacrt zakona, koji predviđa uvođenje obavezne vakcinacije od februara za sve građane od 18 godine života prijavljene u Austriji.

Do sredine marta biće primijenjena prelazna faza bez kažnjavanja, a nakon toga će, svi koji budu uhvaćeni tokom kontrola bez važećeg sertifikata o vakcinaciji, biti kažnjeni novčano sa 600 do 3.600 evra.

Od obaveze vakcinacije izuzete su trudnice, ako i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, te i izliječeni do šest mjeseci od ozdravljenja od kovid19.

Nakon što je nacrt zakona prošao odbor za zdravstvo o njemu će se parlament izjasniti u četvrtak.

Za usvajanje obavezne vakcinacije dovoljna je jednostavna većina, ali se vladajuća koalicija OVP-Zeleni potrudila da dobije široku podršku.

I pored unutarpartijske skeptičnosti SPO će glasati za zakon, kao i jedan dio poslanika Neos-a.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn istakao je da obavezna vakcinacija neće pomoći u borbi protiv omikron soja, ali je cilj da zakon pomogne u borbi protiv budućih sojeva.

PODIJELI