Zelenski Rusima: Ako žele da prežive, vrijeme je da bježe

0
186
In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Sunday, May 29, 2022, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy looks on as he visits the war-hit Kharkiv region. Volodymyr Zelenskyy described the situation in the east as "indescribably difficult." The "Russian army is trying to squeeze at least some result" by concentrating its attacks there, he said in a Saturday night video address. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo u blizini grada Hersona.

On je takođe poručio da će Ukrajina povratiti svoju teritoriju, dok Rusija tvrdi da ovaj protivnapad nije uspio.

Južna komanda Ukrajine saopštila je da su njene trupe pokrenule ofanzivne akcije u nekoliko pravaca, uključujući i oblast Herson sjeverno od poluostrva Krim, koji je Rusija prisvojila od Ukrajine 2014, prenosi Rojters.

Zelenski je, u noćnom obraćanju, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku „do granice“, navodi britanska agencija. „Ako žele da prežive, vrijeme je da ruska vojska bježi. Idtite kući, Ukrajina vraća svoje“, naglasio je Zelenski.

Aleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, saopštio je da je ruska odbrana „probijena za nekoliko sati“.

On je naveo da su ukrajinske snage granatirale ruske linije snabdjevanja na zapadnoj obali Dnjepra u oblasti Herson.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u oblastima Nikolajeva i Hersona, ali da su imale značajne gubitke, prenijela je agencija RIA.

„Pokušaj neprijateljske ofanzive je neuspješno propao“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Proruske vlasti u Novoj Kahovki saopštile su da je grad ostao bez vode i struje, nakon ukrajinskog granatiranja, navodi agencija RIA Novosti.

U granatiranju grada Nikolajeva, koji je pod ukrajinskom kontrolom uprkos ponovljenim ruskom bombardovanjima, poginule su najmanje dvije osobe, ranjeno oko 24 i srušene su kuće, rekli su u ponedeljak gradski zvaničnici i svedoci.

Dopisnik Rojtersa je izvijestio da je u napadu pogođena porodična kuća, neposredno pored škole, i da je ubijena jedna žena.

PODIJELI