Zelenski traži hitan sastanak sa Putinom, Makronom i Merkelovom

0
288

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Vladimira Putina i Emanuela Makrona održavanje hitnog sastanka sa Angelom Merkel.

Molba je došla poslije eskalacije tenzija na istoku Ukrajine, gdje su stradala četiri ukrajinska vojnika.

Sastanci takozvanog formata “Normandija” sa liderima četiri zemlje – Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, održavaju se od 2014. godine. Zelenski je pozvao na hitan sastanak radi održavanja mirovnog procesa na istoku Ukrajine i usvajanja mjera za trajno okončavanje sukoba, navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Četiri ukrajinska vojnika poginula su u utorak u sukobima s proruskim pobunjenicima na istoku, gdje je prije dvije nedjelje ponovo uvedeno primirje.

Zelenski je najprije imao telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Putinom, od kojeg je zatražio da utiče na proruske pobunjenike kako bi obustavili napade. Ukrajinski predsjednik je potom imao razgovor sa francuskim kolegom Makronom, koji mu je rekao da će o istočnoj Ukrajini uskoro razgovarati sa Putinom.

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi. Iako je 2015. postignut mirovni sporazum, primirje se u tom dijelu Ukrajine stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

PODIJELI