Zimske Olimpijske igre – svakodnevno testiranje takmičara

0
247

Takmičari na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine biće podvrgnuti svakodnevnim testovima na kovid 19 i moraće da ostanu u zatvorenom sistemu koji uključuje prevoz između različitih lokacija održavanja igara, rekli su organizatori u smjernicama koje su objavljene danas.
Kina, gde su mjere za borbu protiv kovida 19 među najstrožim u svijetu, već je saopštila da međunarodnim gledaocima neće biti dozvoljen ulazak u zemlju na Igre koje će trajati od 4. do 20. februara.

Osim toga, Kina je skoro zatvorila svoje granice za međunarodne putnike, pri čemu je broj međunarodnih letova drastično smanjen u odnosu na nivoe prije pandemije, a organizatori Igara su danas rekli da će domaće i strane avio-kompanije biti ohrabrene da obavljaju privremene letove dostupne samo učesnicima.

Učesnici igara će morati da se testiraju na kovid 19 prije dolaska, a sportisti i zvaničnici timova moraju da budu vakcinisani kako bi izbjegli 21 dan u karantinu, sa nekim izuzecima iz medicinskih razloga koji se odobravaju od slučaja do slučaja.

“Želimo da svi na Igrama budu bezbjedni, zato tražimo od svih učesnika da se pridržavaju ovih smjernica”, naveo je izvršni direktor Olimpijskih igara KristoF Dubi u saopštenju.

On je istakao da će održavanje zdravlja svih osigurati da usredsređenost ostane na samim osnovama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara – sportistima i sportu.

Organizatori su dodali da je sistem zatvorenog kruga ili sistema dizajniran da zaštiti takmičare smanjenjem nepotrebnih interakcija.

Takmičari će, takođe, biti podstaknuti da nose maske i izbjegavaju prostore koji su zatvoreni, pretrpani ili uključuju bliski kontakt, dok će od svake organizacije koja učestvuje na Igrama biti zatraženo da imenuje oFicire za vezu zbog kovida 19.

Vakcinacija nije obavezna za Igre u Pekingu, ali neki nacionalni olimpijski komiteti, uključujući iz SAD i Kanade, zahtijevaju da se članovi tima vakcinišu.

 

SRNA / ROJTERS

PODIJELI